Думата сталактит на гръцки σταλάσσω  означава капя, този който капе“.

...
Думата сталактит на гръцки σταλάσσω  означава капя, този който капе“.
Коментари Харесай

Ето колко време отнема образуването на пещерните сталактити и сталагмити

Думата сталактит на гръцки „ σταλάσσω ”  значи „ капя, този който капе “. Сталактитите  се образуват, когато водата, съдържаща разперен калциев бикарбонат, стартира на капе от тавана на пещерата.

Водата, проникваща в пещерите, разтваря варовика посредством химична реакция. Тъй като водата влиза в контакт с въздуха, част от калциевия бикарбонат се утаява още веднъж във варовик, с цел да се образува дребен пръстен, който последователно се удължава до образуването на сталактити. При избрани условия реакция протича и в противоположната посока и става отсрочване на калциев карбонат - по този начин в действителност порастват сталактитите. Този развой е муден и лишава десетки и стотици години. Дължината на сталактитите в обособени случаи доближава няколко метра.

Варовиковите сталактити се образуват извънредно постепенно - нормално по-малко от 10 сантиметра се образуват  на хиляда години. Според проучванията някои от образуванията датират повече от 190 хиляди години. Сталактити също по този начин могат да се образуват посредством разнообразни химични процеси, когато водните капки се трансфорат в бетон. Бетонните сталактити  могат да порастват по-бързо и с повече от един сантиметър на година.

Сталагмитите, за разлика от сталактитите,  порастват изпод нагоре посредством капките, които падат на пода. Сталагмитите се популяризират повече на широчина, т.е.те имат по-широка, плоска форма от сталактитите, но  натрупват маса почти със същия размер. Понякога двете формирания се съединяват като образуват колони или пердета с разнородни и причудливи форми. Сталактонът е калцитно образувание, което се образува при сливането на сталактит и сталагмит.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР